Zupa z mielonym mięsem wystarczy za cały obiad. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna
Gotowanie dwudaniowego obiadu w tygodniu jest bardzo trudne. Można więc postawić na jedno danie, które jest na tyle pożywne, że zastąpi cały obiad. Doskonałym przykładem takiej potrawy jest zupa z mielonym mięsem. Robi się ją szybko i prosto, a świetnie smakuje i syci. Na dodatek idealnie nadaje się do odgrzewania. Następnego dnia jest nawet smaczniejsza, niż pierwszego. Dlatego od razu można przygotować ją z podwójnej porcji składników.
Jakie mięso jest najlepsze na zupę z mielonym mięsem?
Na zupę z mielonym mięsem tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj mięsa. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, jakie wady i zalety ma dany gatunek mięsa. I tak mielona wieprzowina, jest dosyć tłusta, ale dzięki temu soczysta po ugotowaniu. Z kolei mięso drobiowe jest chude i ma dość neutralny smak. Mielona wołowina nie jest zbyt tłusta, za to ma głęboki smak i aromat. Ja zwykle gotuję zupę z tym ostatnim rodzajem mięsa. Mięso może w niej pozostać nawet twardawe, a i tak potrawa będzie smaczna.
Jak zrobić zupę z mielonym mięsem?
Przygotowanie zupy z mielonym mięsem zaczynam zawsze od zrumienienia mięsa i podsmażenia warzyw. Dzięki temu zabiegowi potrawa ma wyraźniejszy smak i aromat. Potem wystarczy dodać do niej sok i gorący bulion i gotować do czasu, aż składniki będą miękkie, a całość nieco zgęstnieje. Ta zupa podana ze śmietaną i pieczywem smakuje obłędnie.
Przepis: Zupa z mielonym mięsem
Pożywna zupa z mielonym mięsem, pomidorami i papryką
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kolorowe papryki
- 4 pomidory
- 1 szklanka soku lub przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu
- oregano
- bazylia
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 100 g gęstej śmietany do dekoracji
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, usuń z nich stwardniałe kawałki, pokrój w kostkę.
- Smażenie składnikówW dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim wołowinę. Dodaj cebulę i smaż, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Wtedy dodaj czosnek i chwilę go przesmaż. Wsyp paprykę i pomidory i całość smaż 5 minut, często mieszając.
- Gotowanie zupyDo składników znajdujących się w garnku dodaj sok pomidorowy i bulion, a także przyprawy. Wymieszaj, zagotuj. Zupę gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw ją do smaku.
- Podawanie zupyGorącą zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z chlebem.
Co jeszcze można dodać do zupy z mielonym mięsem
Zupę z mielonym mięsem warto wzbogacić o dodatki, które jeszcze bardziej zwiększą jej pożywność. Zamiast więc podawać ją z pieczywem, do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Potrawa ta dobrze też będzie smakowała zaserwowana z domowymi zacierkami lub drobnym makaronem do zup. Świetnie będzie też pasował do niej ugotowany pęczak.